Što je novo na ZUM-u 2020.?

Prije nekoliko mjeseci, obećao sam da ćemo uvesti neke promjene na natjecanju Znanstvenik u meni. Organizirajući ovogodišnje izdanje ZUM-a, ne samo da smo uveli te promjene i ispunili svoja obećanja, uveli smo još neke promjene – stoga sam se odlučio napisati ovaj članak kako bih naveo promjene koje smo napravili, a koje trebaš znati ako si se već natjecao/la na ZUM-u.

Nova kategorija za originalna istraživanja

Možda najznačajnija od promjena koje uvodimo je da predstavljamo novu kategoriju za originalne istraživačke radove.

Radovi učenika koji se baziraju na njihovom originalnom istraživanju moraju imati kao prilog PDF samog znanstvenog rada i/ili detaljno u istom PDF-u opisati metodologiju i rezultate istraživanja kako bismo ih mogli recenzirati.

Videozapisi i nastupi natjecatelja u ovoj kategoriji mogu trajati dulje – do 7 minuta (odnosno, 7:30 za videozapise), a boduju i nagrađuju se odvojeno od ostalih kategorija.

Svi nastupi koji se baziraju na originalnim istraživanjima moraju biti prijavljeni u ovu kategoriju.

Nova pravila: pojašnjenja, konkretni negativni bodovi i upozorenja

Kao što smo i obećali, pravila natjecanja su napisana ponovno – gotovo od nule. Nije se značajno mijenjalo što smiješ, a što ne smiješ na natjecanju: osim eksplicitne zabrane statista i kršenja prava intelektualnog vlasništva.

U novim pravilima smo također pojasnili neke odredbe za koje smo dobivali pitanja, ali kao i uvijek: ako niste sigurni, obratite nam se.

Pojasnili smo i kako se radovi ocjenjuju i rangiraju, kao i kakve se posljedice mogu očekivati za kršenje određenog pravila – uz jasne intervale (za koje smo se odlučili umjesto točno određene sankcije, budući da nisu sva kršenja ekvivalentna) negativnih bodova i upozorenja o mogućoj diskvalifikaciji.

Nova pravila možeš pročitati na stranici O natjecanju.

Žalbe

Uvodimo formalni žalbeni proces za žalbe na ocjene žirija, negativne bodove i diskvalifikacije kojeg će provoditi neovisno tijelo, Žalbeno povjerenstvo, unutar Organizacije natjecanja.

Rokove za žalbe, kao i proceduru žalbi, možeš pronaći u Pravilima natjecanja.

Upozorenja o negativnim bodovima radova

Svjesni smo da učenici i mentori nerijetko gledaju prijašnje radove radi inspiracije. Dosad nije bilo očito jasno je li neki rad u prijašnjoj godini osvojio negativne bodove, stoga smo od ove godine uz sve radove naznačili jesu li dobili negativne bodove, radi čega i u kojem iznosu.

Za radove iz 2019., upozorenja se prikazuju ispod videozapisa i naslova rada u aplikaciji za prijave:

Za radove iz 2018., na rang listi prve faze je priložena tablica negativnih bodova radova.

Novi dizajn aplikacije za prijave

Aplikacija za prijavu na natjecanje sada ima novi dizajn, konzistentan s ostatkom ZUM-ovog weba. Također, popravili smo neke bugove u aplikaciji i napravili pogreške jasnijima, što bi trebalo olakšati prijave na natjecanje.

Još štošta

ZUM će u ovoj organizacijskoj godini uvesti još neke novitete i promjene. Radujemo se trenutku kad ćemo ih moći javno objaviti, ali do tad – strpljivo.

U svakom slučaju, potrudili smo se napraviti ovogodišnji ZUM još boljim i nastavit ćemo s tim trudom, a za sve prijedloge i povratne informacije, slobodno nam se obratite.Autor teksta

Mario Borna Mjertan
Voditelj projekta