Jasnija i transparentnija pravila

Vjerujem u priznavanje pogrešaka i preuzimanje odgovornosti za njih. Osobno, profesionalno, pa i znanstveno, priznavanje pogrešaka prvi je korak ka boljitku.

Što smo pogriješili?

23% radova prijavljenih na natjecanje Znanstvenik u meni! 2019. je na neki način bilo nesukladno s Pravilima natjecanja.

Taj postatak prevelik je da bismo mogli reći da je to krivnja individualnih natjecatelja ili mentora. Tvrditi to bilo bi obmanjujuće prema nama samima i svima koji se natječu na ZUM-u.

Smatram da je moja osobna krivnja što Pravila natjecanja nisu bila dovoljno jasno napisana i da nismo dovoljno jasno komunicirali i sadržaj Pravila i to kako će se ista primjenjivati (odnosno, kako su se primjenjivala prošle godine), a kako sam se uglavnom ja bavio sastavljanjem pravila. Zbog toga što su naša Pravila bila loše i nepravovremeno iskomunicirana, ove godine smo morali donijeti neke relativno teške odluke.

Uistinu mi je žao zbog toga i poradit ćemo na tome da jasnije komuniciramo sadržaj Pravila te da ih transparentnije primjenjujemo. Ova rečenica bila bi floskula da ne kažem kako to namjeravamo postići.

Koje se promjene uvode?

Prije svega, počevši sa 2020., napisat ćemo jasnija i smislenija Pravila natjecanja u kojima ćemo pojasniti i točne penalizacije za određena kršenja istih, no i gdje ćemo koristiti jasnije izraze i razumljiviji jezik.

Nadalje, za sve radove koji su prijavljeni na ZUM od 2018. nadalje ćemo javno objaviti jesu li bili u skladu s Pravilima te ako nisu, u kojem smislu ih krše.

Konačno, želim naglasiti da uvelike podržavamo originalna istraživanja učenika koja kasnije prezentiraju na ZUM-u, ali budući da želimo održati znanstvenu točnost i legitimnost tvrdnji iskazanih u prezentacijama, počevši od 2020. tražit ćemo od radova koji se baziraju na originalnim istraživanjima da nam dostave informacije o svome istraživanju (po mogućnosti znanstveni rad, a ako on ne postoji, onda detalje istraživanja) poput metodologije istraživanja i konkretnih rezultata kako bismo iste radove mogli recenzirati.

Svjestan sam da je ovo začuđujuć post za napisati, ali cilj nam je postići balans između zabavnog natjecanja i natjecanja koje inzistira na točnosti, kao i pravednost i jednakost u primjeni pravila. Smatram da možemo postići navedeno, ali to traži neke promjene u postupanju s naše strane.

Naravno, kao i uvijek, želimo čuti i Vaša mišljenja i povratne informacije o ovoj temi. Moj e-mail je uvijek otvoren. 🙂



Autor teksta

Mario Borna Mjertan
Voditelj projekta
mbm@znanstvenikumeni.org