O natjecanju

O natjecanju

Zanima te što je ZUM, kako se natjecati i koja su pravila? Na pravom si mjestu.

Skrolaj za više informacija.

Općenito o
natjecanju

Znanstvenik u meni je natjecanje u komunikaciji znanosti namijenjeno učenicama i učenicima srednjih škola u RH. Odvija se u dvije faze: online natjecanje (snimanjem videozapisa) i Završnica uživo.

Video natjecanje

U prvoj fazi natjecanja, natjecatelji trebaju osmisliti prezentacijski nastup koji objašnjava temu po njihovom vlastitom izboru iz domene znanosti, snimiti ga u video obliku te poslati uz prijavu. Natjecatelji mogu nastupati samostalno ili u paru.

Kategorije iz kojih je moguće predati nastup su:

  • Humanističke znanosti (u oznaci, humanisticke)
  • Kemija i srodne znanosti (u oznaci, kemija)
  • Fizika i srodne znanosti (u oznaci, fizika)
  • Biologija, medicina i srodne znanosti (u oznaci, biomed)
  • Matematika, informatika, elektrotehnika i srodne znanosti (u oznaci, mathcs)
  • Ostale znanosti / Interdisciplinaran rad (u oznaci, ostale)
  • Originalni istraživački radovi – boduje se odvojeno (u oznaci, originalresearch)
Prezentacije trebaju biti točne, provjerene i objektivno predstavljene, jasne i koherentne te nadasve zanimljive i karizmatične.

Prezentacije moraju trajati između 2 minute i 4 minute, osim ako radiš rad u kategoriji Originalni istraživački radovi, kada može trajati do 7 minuta. Dopušteno je odstupanje u trajanju od 30 sekundi za videozapise. (Dakle, mogu trajati do 4:30 odnosno 7:30).

Završnica uživo

Svoje prezentacije će odabrani najbolji natjecatelji izvesti uživo pred žirijem i publikom. U završnici natjecanja bit će proglašena i nagrađena pobjednička prezentacija/prezentacije. Također, bit će nagrađen(a) mentor(ica) s najviše prijavljenih radova.

Kako izabrati dobru temu?

Izabrati temu je ključno. Trebaš se odlučiti za kvalitetnu temu, istražiti je i osmisliti kako ćeš ju prezentirati. Tvoja tema treba biti nešto što nije pretjerano poznata činjenica. Drugim rječima, iz tvog videa netko treba moći naučiti nešto novo: okej je da se za temu zna, ali ne i za ono što ćeš pričati o njoj.

Tvoja tema bi također trebala biti nešto što možeš prikazati objektivno. Zapravo, nemamo nikakve restrikcije na tvoju temu osim onih koje smo napisali u Pravilima natjecanja: ovo su tek sugestije da te uputimo na bolji izbor teme.

Savjeti za snimanje videozapisa

Ne brini, ne trebaš imati neku skupu kameru i studijski mikrofon: bitno je da te vidimo i čujemo. Gotovo sigurno već imaš izvrsnu kameru i mikrofon u svom džepu, pa će ti vjerojatno najlakše biti snimati video mobitelom.

Ako možeš, snimaj u većoj rezoluciji. Tvoj mobitel vjerojatno ima opciju u postavkama za rezoluciju snimanja, stoga ju postavi na 1080p ako možeš.

Pripazi na osvjetljenje prilikom snimanja.

Snimaj landscape video. Većina ljudi će ga gledati na računalu.

Jako je bitno da te čujemo. Nemoj snimati svoj video na mjestima s velikom pozadinskom bukom ako to ikako možeš izbjeći. Možda imaš super ideju za svoju lokaciju, ali ako se snimaš kraj prometne ceste ili u gužvi, nećemo razumjeti što pričaš.

Pravila natjecanja

U nastavku se nalaze Pravila natjecanja.

S desne strane ćeš naći pojašnjenja pravila za koja smo često dobivali pitanja.

Ispod pravila za koja smo često dobivali pojašnjenja ćeš pronaći pojašnjenja.

Tko organizira natjecanje?

Natjecanje Znanstvenik u meni 4 suorganiziraju Educateam i Društvo za edukaciju van okvira.

Tko se može natjecati?

U natjecanju mogu sudjelovati svi učenici srednjih škola u Republici Hrvatskoj. Moguće je natjecati se samostalno ili u paru, a jedan učenik može nastupati u samo jednom nastupu.

Kako se natječe?

Od natjecatelja se očekuje da izaberu temu iz znanosti i da osmisle način kako da ju na zanimljiv i učinkovit način objasne generalnoj publici – osmišljavajući svoj nastup. Ako se natjecatelji natječu u kategoriji “Originalan istraživački rad”, izabiru temu na temelju koje provode vlastito znanstveno istraživanje, pišu rad i prezentiraju rezultate u svom videozapisu. U navedenoj kategoriji, potrebno je predati i pisani rad.

U prvoj fazi natjecanja, učenici se natječu snimanjem svoga nastupa u obliku video snimke i prilaganjem iste prilikom prijave na natjecanje.

Na temelju prve faze natjecanja, a nakon obrade glasova žirija i javnosti prema postupku opisanom u poglavlju “Tko i kako ocjenjuje radove?”, 8 do 15 najboljih natjecatelja će biti pozvano na Završnicu natjecanja gdje će nastupati uživo pred žirijem i publikom.

Nastupi uživo moraju trajati između 2 i 4 minute, a video snimke mogu trajati do 30 sekundi duže (dakle, do 4 minute i 30 sekundi). U kategoriju “Originalan istraživački rad”, nastupi mogu trajati do 7 minuta, a videozapisi do 7 minuta i 30 sekundi. Sve prezentacije koje ne udovoljavaju ovom uvjetu bit će diskvalificirane.

Što je potrebno za prijavu?

Za sudjelovanje u natjecanju nužno je imati jednog ili dva nastavnika kao mentora. Nije ograničen broj radova kojima nastavnik može biti mentor.

Ako je natjecatelj mlađi od 16 godina, za sudjelovanje u natjecanju nužno je priložiti potpisan pristanak roditelja ili skrbnika, bilo prilikom prijave na natjecanje, naknadno e-mailom na natjecanje@znanstvenikumeni.org. Prilikom internetskog dostavljanja nije bitno je li pristanak skeniran ili fotografiran ako je čitljiv. Natjecatelji koji imaju 16 ili više godina prijavom na natjecanje daju svoju implicitnu (odnosno, na mjestima eksplicitnu) suglasnost u skladu s Politikom privatnosti i Općom uredbom o zaštiti osobnih podataka.

Za prijavu na natjecanje potrebno je koristiti @skole.hr e-mail adresu. Ako učenik takvu adresu nema, može kontaktirati organizaciju natjecanja.

Ako se nastup bazira na originalnom znanstvenom istraživanju učenika, nužno je dostaviti znanstveni rad koji je temelj nastupa i/ili detaljan opis metodologije istraživanja i konkretnih rezultata kako bi nastup mogao biti recenziran. Takvi radovi moraju biti prijavljeni u kategoriju “Originalan istraživački rad”.

O plagijarizmu u kategoriji “Originalan istraživački rad”
Rad se može smatrati originalnim istraživačkim radom isključivo ako je samostalan rad isključivo učenika koji ga prijavljuju (uz mentorstvo prijavljenih mentora) i ne bazira se većinski na idejama i rezultatima postojećih znanstvenih radova.

O formi PDF priloga u kategoriji “Originalan istraživački rad”
Smjernice za formu PDF priloga možete pronaći na ovoj poveznici.

Forma nije diskvalifikacijski kriterij niti Organizacija natjecanja na njoj dodjeljuje negativne bodove. Snažno predlažemo da se držite ovih smjernica u konceptualizaciji rada, ali slobodni ste odstupati od nje.

Što je zabranjeno?

U videu je zabranjen tekst, kao i korištenje papira s tekstom. Korišteni alati, rekviziti i uređivanje videa ne smiju preuzeti komunikacijsku ili prezentacijsku ulogu natjecatelja.

Što ovo znači? Komunikacija ima više oblika osim verbalne (i već zabranjene pisane). Pokažite da ih znate pravilno koristiti istovremeno i nemojte potpuno zanemariti vizualnu komponentu svojeg rada.

Ako pomažu u demonstriranju teme kojom se rad bavi i pritom ne preuzimaju komunikacijsku ili prezentacijsku ulogu natjecatelja dozvoljeno je korištenje drugih medija, alata i rekvizita (poput jednostavnih/dekorativnih rekvizita, prezentacijskih alata (npr. Microsoft PowerPoint, LibreOffice Impress, Google Slides, Prezi), projektora, dijagrama, grafoskopa…).

Uređivanje videozapisa također je dozvoljeno s istim smjernicama.

Zapamtite da se ipak ocjenjuju vaše vještine u komunikaciji znanosti, a ne uređivanju videa, stoga fokusirajte se na vaše prezentiranje, a ostalo koristite prema potrebi, samo kao alat za jasniji i zanimljiviji ukupan video.

Cilj ovih pravila je da se što bolje iskažu komunikacijske i prezentacijske vještine natjecatelja i ono će se u skladu s tim načelom i primjenjivati. Ako niste sigurni uklapa li se rekvizit ili pomagalo u ovo pravilo, slobodno se obratite Organizaciji natjecanja i rado ćemo to riješiti.

U završnici vrijede ista pravila, dakle dozvoljeno je korištenje projektora i sličnog, ali samo kao podrška prezenteru, i to nužno bez teksta.

S obzirom na to da je u radu moguće sudjelovanje jednog ili dva učenika srednje škole, statisti su također zabranjeni.

Najstrože je zabranjeno korištenje djela drugih autora koja su zaštićena autorskim pravima ili drugim pravima intelektualnog vlasništva.
Što ovo znači? Za glazbu (pozadinsku ili kao dio nastupa), slike, dijagrame i slične stvari koje se eventualno mogu pojaviti u videozapisu se moraš uvjeriti da ih imaš pravo koristiti: ako nisi siguran/sigurna, bolje ih nemoj koristiti. Resursi s Wikimedia Commonsa i sličnih repozitorija uglavnom prikazuju informacije o pravima korištenja, dok pjesme uglavnom ne smiješ koristiti u svom nastupu. Detalje o tome što možeš, a što ne koristiti određuje nositelj prava intelektualnog vlasništva i Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima. Svjesni smo da je ovo možda nekad komplicirano za shvatiti, pa se slobodno obrati nama ili svom mentoru za savjet ako se pitaš.


Nastupi trebaju biti točne, provjerene i objektivno predstavljeni, jasni i koherentni te nadasve zanimljivi i karizmatični. Organizacija natjecanja će se pobrinuti da znanstvena točnost nastupa bude recenzirana od strane kompetentnih stručnjaka.

Podsjećamo, ako se nastup bazira na originalnom znanstvenom istraživanju učenika, nužno je dostaviti znanstveni rad koji je temelj nastupa i/ili detaljan opis metodologije istraživanja i konkretnih rezultata kako bi nastup mogao biti recenziran. Takvi radovi moraju biti prijavljeni u kategoriju “Originalan istraživački rad”.

Kako sankcioniramo kršenje ovih pravila?

Kršenje pravila može rezultirati diskvalifikacijom ili značajnim negativnim bodovima.

Za korištenje prezentacijskih alata i drugih nedozvoljenih tehničkih pomagala dodjeljujemo minimalno 5, a maksimalno 15 negativnih bodova, ako ne postoji iznimka u smislu vezanosti uz tematiku rada odnosno nastupa.

Za korištenje alata i pomagala, kao i uređivanje videa, na način koji nije u skladu sa smjernicama dodjeljujemo minimalno 2, a maksimalno 16 negativnih bodova.

Za statiste dodjeljujemo 1 negativan bod. Za foley dodjeljujemo 1 negativan bod.

Za više od dvije osobe u prezentacijskoj ulozi u nastupu, rad će biti diskvalificiran.

Za kršenje autorskih prava i drugih prava intelektualnog vlasništva, rad će biti diskvalificiran.

Znanstveno netočnim nastupima dodijelit ćemo minimalno 4 negativna boda, a maksimalno 25 negativnih bodova ili će iste biti diskvalificirane. Natjecatelji u kategoriji “Originalan istraživački rad” koji ne prilože rad bit će diskvalificirani. Natjecatelji koji provedu vlastito istraživanje u drugim kategorijama će biti zamoljeni da predaju rad u kategoriju “Originalan istraživački rad” kako im prijava ne bi bila diskvalificirana.

Intervali negativnih bodova su intervali upravo iz razloga što nisu sva kršenja pravila jednaka te se negativni bodovi dodjeljuju prema ovim pravilima i prema značaju kršenja istih.

Tko i kako ocjenjuje radove?

Nastupe u obje faze ocjenjuje žiri na skali od 1 do 5, što normalizirano na skalu 1 do 10 čini 90% osnovne ocjene rada u prvoj fazi. 10% osnovne ocjene rada u prvoj fazi temelji se na glasovima publike, pri čemu se radovi boduju u odnosu na rad s maksimalnom ocjenom publike. Više o tome kako ovo računamo možete naći ovdje, u poglavlju O ocjenama radova u prvoj fazi. Radovi također mogu osvojiti negativne bodove u prvoj fazi.

Radovi prijavljeni u kategoriju “Originalan istraživački rad” ocjenjuju se s dvije ocjene, jedna za video, a druga za znanstveni rad koji je temelj nastupa. Ukupna ocjena je aritmetička sredina koja se na isti način normalizira.

U slučaju da član žirija smatra kako ne može biti objektivan u ocjenjivanju pojedinog rada, primjerice u slučaju osobnog poznavanja natjecatelja, može se isključiti iz ocjenjivanja tog rada navodeći razlog.

U Završnici ocjena rada je aritmetička sredina ocjena članova žirija na skali od 1 do 5. U ocjenu i bodove rada na Završnici ne ulaze bodovi iz prve faze.

Identitet članova žirija javno je poznat.

Za kršenje Pravila natjecanja u svim kontekstima osim znanstvene točnosti, negativne bodove dodjeljuju članovi organizacijskog tima uz mogućnost konzultacije s ostalim članovima. Identitet članova organizacije natjecanja može, ali ne mora biti javno poznat.

Znanstvenu točnost nastupa recenziraju kompetentni stručnjaci za relevantno područje znanosti. Identitet stručnih recenzenata drži se tajnim.

O ocjenama radova u prvoj fazi

U prvoj fazi natjecanja, radovi mogu ostvariti maksimalno 100 bodova, pri čemu je formula za bodove rada:

B = 9 o + p + n


gdje je o aritmetička sredina ocjena žirija normaliziranih na skalu od 1 do 10, p bodovi ostvareni na javnom glasanju, a n ostvareni negativni bodovi. Bodovi ostvareni na javnom glasanju p dobivaju se kao deseterostruki omjer broja glasova promatranog rada i broja glasova rada s najviše glasova, tj. p = 10 g / M, gdje je g broj glasova promatranog rada, a M maksimalan broj glasova koji je neki rad ostvario.

Smatram da sam zakinut(a) na natjecanju. Kome se i kako mogu žaliti?

Ako smatrate da ste zakinuti odlukom Organizacije natjecanja u vezi dodjele negativnih bodova ili diskvalifikacije, možete podnijeti žalbu Žalbenom povjerenstvu pri Organizaciji natjecanja na
zalbe@togetherforknowledge.eu. Žalbe je moguće podnijeti u roku 36 sati od preliminarnih rezultata, a Žalbeno povjerenstvo će odgovoriti u najkraćem mogućem roku.

Žalbe podnesene izvan navedenog roka se neće razmatrati.

Ako smatrate da ste zakinuti ocjenama žirija, možete podnijeti žalbu Žalbenom povjerenstvu pri Organizaciji natjecanja na zalbe@togetherforknowledge.eu u roku 12 sati od preliminarnih rezultata, a Organizacija natjecanja će odgovoriti u najkraćem mogućem roku.

Žalbe podnesene izvan navedenog roka se neće razmatrati.