Obavijest organizacije natjecanja oko dozvoljenih rekvizita na natjecanju

Organizacija natjecanja zaprimila je upite vezane uz tumačenje Pravila natjecanja u kontekstu idućeg pravila:

Uporaba jednostavnih rekvizita je dozvoljena, ali uporaba računala i drugih tehničkih pomagala nije. Uređivanje videozapisa dozvoljeno je tek za potrebe blage korekcije boja, slike i zvuka, ali ne za potpunu zamjenu ili drastično uređivanje ijednog elementa videozapisa – dakle, uređivanje mora biti neprimjetno. Rezanje dijelova, jump-cut tehnika, specijalni efekti i slične promjene, kao i korištenje prezentacijskih alata, projektora i sličnih tehnologija prilikom uređivanja videozapisa može rezultirati diskvalifikacijom ili značajnim negativnim bodovima.

Navedeno pravilo će se tumačiti na način da će biti dozvoljeno korištenje rekvizita koji su jednostavni i dekorativni i/ili pomažu u nekoj mjeri demonstriranju teme kojom se rad bavi, ali ne preuzimaju komunikacijsku ili prezentacijsku ulogu natjecatelja.

Dakle, ako je – na primjer – tema rada vezana uz staničnu strukturu, dozvoljeno je korištenje mikroskopa.

Korištenja alata koji bi mogli olakšati ili preuzeti dio komunikacijskih i prezentacijskih uloga natjecatelja, poput PowerPointa, papira s tekstom, dijagrama, grafoskopa i sličnoga je načelno zabranjena, osim ako je upravo taj alat tema rada ili usko vezan uz temu rada te ako se koristi isključivo u demonstrativne svrhe.

Cilj ovoga pravila je da se što bolje iskažu komunikacijske i prezentacijske vještine natjecatelja i ono će se u skladu s tim načelom i primjenjivati.

Ako niste sigurni uklapa li se rekvizit ili pomagalo u ovo pravilo, slobodno se obratite Organizaciji natjecanja.

Autor teksta

Organizacija natjecanja
Službena odluka
natjecanje@znanstvenikumeni.org / objavljeno 4. 10. 2019.