Kamo dalje?

Završavaš srednju školu i ne znaš gdje studirati? Nisi upoznat(a) sa svim procedurama prijava i upisa na fakultet? Zanima te studij izvan RH? Ako da, pripremili smo ovaj kratak vodič za tebe.

Gdje mogu studirati?

Možeš studirati:

  • na javnim učilištima (dakle, sveučilištima, veleučilištima i visokim školama) u RH u načelu bez plaćanja školarine
  • na privatnim učilištima u RH u načelu uz plaćanje školarine
  • na javnim i privatnim učilištima unutar EU po istim uvjetima kao i građani države-članice u kojoj se oni nalaze
  • na javnim i privatnim učilištima izvan EU po uvjetima tih učilišta i država u kojima se oni nalaze

Državna matura




Državna matura strah je i trepet svakog srednjoškolca: ona je preduvjet za studij u Republici Hrvatskoj, a traži ju i velik broj sveučilišta izvan RH.

Državna matura svojim gradivom nastoji pokriti tvoje cjelokupno srednjoškolsko obrazovanje, stoga zna biti zahtjevna za pripremiti – pogotovo zato što je konkurencija mnogobrojna, ali redovnim i dobrim učenicima ne bi trebala predstavljati prevelik problem.

Ako planiraš ići na fakultet (ili ideš gimnaziju), trebaš ići na Državnu maturu. Nju provodi Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, a na njihovoj web stranici možeš naći izuzetno korisne dokumente:

  • ispitne kataloge, koji opisuju kako pojedini ispit Državne mature izgleda i koje gradivo obuhvaća
  • provedene ispite, gdje možeš vidjeti kako su prethodnih godina izgledali ispiti Državne mature – rješavanje njih odlična je priprema za tvoju maturu
  • kalendar polaganja ispita, u kojemu ćeš naći datume kada se mature održavaju i određene rokove za, primjerice, slanje prigovora (neke rokove, poput roka za prijavu ispita, možeš naći u dokumentu Važni datumi državne mature)

Sve bitne informacije o Državnoj maturi bi ti trebao prenijeti ispitni koordinator u tvojoj školi.

Ispite državne mature, kao i studijske programe u RH koje želiš upisati, prijavljuješ na web stranici Postani student.

Na Postani student, možeš pregledati sve studijske programe i uvjete za njihov upis – koje ispite Državne mature traže, kako se oni boduju i slično. Dodatne informacije o studijima (poput minimalnog broja bodova koji je za njih bio potreban prethodnih akademskih godina te broja ukupno prijavljenih) možeš potražiti i na web stranici EduCentar.

Studij u RH




Ako želiš ostati studirati u Hrvatskoj, tvoje mogućnosti su velike: na Postani student, na raspolaganju ti je (u trenutku pisanja ovog posta) 637 redovnih studijskih programa.

Svakako, prilikom pripreme za upis na fakultet, trebaš razmisliti:

  • što želiš studirati i čime se želiš baviti po završetku fakulteta
  • gdje želiš studirati
  • traži li tvoj fakultet neke specifične provjere znanja (prijemni) ili dostavu određenih potvrda (zdravstvenih uvjerenja i slično)

Zadnja stavka ovdje je poprilično bitna: pripazi da obaviš sve što fakultet traži od tebe na vrijeme. Primjerice, Medicinski fakultet u Zagrebu ponekad nije omogućio pristupanje prijemnom ispitu (a samim time ni upis na fakultet u toj akademskoj godini) studentima koji bi zakasnili s uplatom naknade za prijemni ispit.

Iako je visoko obrazovanje na javnim učilištima u Republici Hrvatskoj besplatno, svakako ćeš plaćati razne naknade (poput naknade za upis na fakultet, naknade za polaganje prijemnog ispita i slično) fakultetu. Također, jednom kad si student, ako ti se dogodi da padneš predmet i ne ostvariš propisanu kvotu ECTS bodova, morat ćeš platiti participaciju u troškovima studija.

Svakako se trebaš informirati što određeni fakultet očekuje od tebe za upis i u kojem roku, a to možeš (trebaš) učiniti:

  • na Postani student (ali ondje nekada nisu dostupne sve informacije)
  • na web stranici samog fakulteta (one ponekad znaju biti jako nepregledne i zna biti teško pronaći informacije na njima, pa ćeš možda morati koristiti Google)
  • kontaktiranjem referade (koja se ponekad zove Ured za studente ili nešto slično) fakulteta

Ako ne znaš koji bi točno fakultet upisao/la ili se ne možeš odlučiti između fakulteta, odlična prilika za relativno dobro informiranje o fakultetima su sveučilišne smotre (poput Smotre Sveučilišta u Zagrebu) i otvoreni dani fakulteta koje manje-više većina fakulteta održava (poput Dana i noći na PMF-u)

U većini slučajeva, nemaš puno posla s birokracijom prilikom upisa na fakultet: pratiš upute na Postani student, predaš papire u terminu upisa u referadi i gotov(a) si.

Nakon što upišeš fakultet, za tebe postoje izuzetne prilike za studentske razmjene kroz program Erasmus+ Europske unije, pa čak i prilike da studiraš na zajedničkim studijskim programima više sveučilišta kroz program Erasmus Mundus. Više informacija o ovim programima možeš saznati na web stranici Vaša Europa, kao i na webu EACEA-e, izvršne agencije EU za obrazovanje, audiovizualnu djelatnost i kulturu.

Studij u EU




Ako želiš studirati izvan Hrvatske, a u nekoj drugoj državi koja je članica Europske unije, možeš. Bez obzira na to želiš li to kako bi imao/la kvalitetnije obrazovanje, bolje upoznao/la sa drugim kulturama ili iz nekog trećeg razloga, Europska unija ti pruža nevjerojatne prilike za studij.

Prije svega, trebaš uzeti u obzir na kojim sveučilištima želiš studirati i što želiš studirati, nakon čega se trebaš informirati o uvjetima upisa na sveučilišta i studijske programe koji te zanimaju.

Imaš jednaka prava prilikom studiranja unutar EU kao da si građanin države-članice u kojoj se sveučilište nalazi, ali poznavanje jezika može biti uvjet, pa ćeš možda morati pristupiti i testu jezika. Više informacija o tvojim pravima upisa na fakultet unutar EU možeš saznati na web stranici Vaša Europa. Ondje ćeš naći i poveznice na informacije o sveučilišnim sustavima po državama u kojima želiš studirati.

Također, imaj na umu da sveučilišta izvan Hrvatske ponekad naplaćuju školarinu svojim studentima. U načelu, plaćaš jednaku školarinu kao i studenti koji su građani države-članice. Iz tog razloga, bilo bi ti korisno razmisliti o prijavljivanju na stipendije koje su ti dostupne: bilo sveučilišne, državne ili privatne.

Najbolje informacije o tome što traži konkretno sveučilište koje te zanima i kako se tamo upisati ćeš naći na njihovim web stranicama i kontaktiranjem njih direktno. Primjerice, University of Liverpool ima posebnu stranicu s informacijama o tome što traže od hrvatskih maturanata i kako boduju državnu maturu. Slične resurse možeš dobiti od sveučilišta koje te zanima.

U svakom slučaju, studij u Europskoj uniji otvara ti mnogo vrata i imaš velik broj mogućnosti već od upisa. Možda će biti posla prikupiti sve potrebne informacije oko studija, kao i obaviti sve što trebaš za upis, ali u svakom slučaju će ti se uloženi trud isplatiti.



Autor teksta

Mario Borna Mjertan
Voditelj projekta
mbm@znanstvenikumeni.org