Četvrta godina ZUM-a

Četvrta je godina u kojoj organiziramo natjecanje Znanstvenik u meni.

Prve godine, sad već davne 2018., ZUM smo organizirali više-manje samostalno Filip i ja – uz enormnu pomoć Educateama, tvrtke moje majke, koja nam je osigurala infrastrukturu i podršku kako bismo uopće mogli provesti ovakav projekt u djelo. U te četiri godine, štošta se promijenilo.

Na ručku poslije naše prve završnice natjecanja, dogovorili smo suradnju s Društvom za edukaciju van okvira, jednom od najistaknutijih udruga za promidžbu znanosti. Od 2018., ZUM u suradnji organiziraju Društvo EVO i Educateam.

Od tada smo nastavili raditi zajedničkim snagama na tome da iz godine u godinu organiziramo sve bolji ZUM.

2019. smo predstavili i uveli novu aplikaciju za prijave i pregled prijava na natjecanje, dostupnu na prijave.znanstvenikumeni.org. Ona i danas upravlja natjecanjem, a u mjesecima kad su aktivne prijave na natjecanje, bilježi stotine gigabajta prometa.

Uveli smo nove kategorije natjecanja, uključujući i kategoriju Originalni istraživački radovi, koja je prošle godine po prvi put omogućila natjecateljima da se na ZUM-u natječu i u istraživačkom smislu pored komunikacijskom – te da se natječu odvojeno od natjecatelja kojima rad komunicira poznate znanstvene teme. Uveli smo transparentnije ocjenjivanje i poslovanje natjecanja.

Ove godine nastavljamo u tom trendu, donoseći još neke novosti natjecanju.

Prije svega: Znanstvenik u meni je od ovog izdanja dijelom projekta Korak u znanost: kontinuirani razvoj znanstvenih vještina u srednjoškolaca Društva za edukaciju van okvira, a kojeg financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sve informacije o projektu možete pronaći na našoj naslovnoj stranici u odjeljku Korak u znanost. Iz projekta ćemo financirati gotovo sve troškove organiziranja ZUM-a ove i iduće godine, što će nam omogućiti i neke dodatne novosti.

Također, donijeli smo novi primjer forme rada u kategoriji Originalni istraživački radovi, koji je detaljniji i jasnije postavlja očekivanja. Možete ga pronaći u Pravilima natjecanja na stranici O natjecanju ili na ovoj direktnoj poveznici.

Budući da nam je ovaj način organizacije projekta još uvijek vrlo nov, nismo objavili neki konkretan vremenik za Završnicu natjecanja. Objavit ćemo ga čim nam te informacije budu pouzdane i dogovorene. Planiramo održati Završnicu kroz proljeće ili rano ljeto u Zadru.

Na kraju, shvatili smo da je imenovanje ZUM-a prema našim internim organizacijskim godinama zbunjujuće svakomu osim nas, budući da se ne poklapaju sa školskim, a rijetko i kalendarskim godinama. Zbog toga ćemo se referirati na godine natjecanja po njihovom broju, počevši od ove godine – koja tako postaje Znanstvenik u meni 4. Onako kako se filmovi broje. (Cilj nam je prestići Fast & Furious!)

Prijave su otvorene već od danas. Radujemo se vidjeti što ćete stvoriti.



Autor teksta

Mario Borna Mjertan
Voditelj projekta